Swappen, misschien heb je er al weleens van gehoord of heb je er foto’s van voorbij zien komen op instagram, maar wat is dat swappen nu eigenlijk? En waarom is swappen zo populair? In deze blog vertel ik jullie er alles over.

Swappen, wat is dat?

Een jaar geleden was ook ik nog helemaal niet bekent met het ‘swappen’. Ik zag het steeds vaker voorbij komen op instagram en alle leuke foto’s maakten mij zo enthousiast dat ik mij binnen de kortste keren had aangemeld voor de #ilonaszwartwitswap.

‘een uitwisseling van cadeautjes’

Een swap is een “uitwisseling”. In het geval van swappen op instagram (of facebook) gaat het om het uitwisselen van cadeautjes. Jij maakt voor iemand een swap-pakket met cadeautjes en iemand anders maakt weer voor jou een swap-pakket. Wat voor cadeautjes is afhankelijk van het thema van de swap en de persoon waarvoor je een swap maakt. Enkele veelgebruikte thema’s zijn: #babyswap, #mamaswap, #peuterswap, #moederdagswap, #kerstswap en ga zo maar door. Eigenlijk kan er voor ieder thema wel een swap opgezet worden.

Swappen, hoe werkt het?

Op instagram zijn best veel accounts die regelmatig een swap organiseren. Een instagram account dat swaps verzamelt is @swapalerts. Als je dit account volgt dan komt er vast en zeker wel een keer een swap voorbij waaraan jij wilt deelnemen. Zodra je een organisator van een swap hebt gevonden kun je je aanmelden, dit gaat meestal via de mail. Na de aanmelding ontvang je een mail met de spelregels en wordt er van je gevraagd een vragenlijst in te vullen of een korte omschrijving te geven over jezelf en de dingen die je graag doet en/of leuk vindt. Vaak wordt er ook om een moodboard gevraagd met een impressie van de dingen waar je van houdt.

Hieronder zie je twee van mijn moodboards voor de #ilonasmamaswap en de #kleinmaarfijnswap van liefsvancindy.

#swapmaatje

Zodra de inschrijving is gesloten krijg je door de organisatie een zogenoemd ‘#swapmaatje’ toegewezen waarvoor jij een swappakket gaat maken. Je ontvangt van dit #swapmaatje de toegestuurde persoonlijke informatie, het adres en het instagramaccount. De persoonlijke informatie en het instagramaccount helpen jou op weg om een swappakket te maken dat helemaal aansluit op de wensen van jouw #swapmaatje.

Spelregels

Iedere swap heeft eigen spelregels maar vaak komen deze wel overeen met elkaar. Zo is het altijd verplicht om een openbaar instagram account te hebben, zodat je swapmaatje via jouw account ideeën op kan doen. Verder is er altijd een vaste datum waarop iedereen zijn/haar swap moet opsturen via de post. Soms zijn er ook nog wat regels over het aantal verplichte cadeaus, een te hanteren cadeaubedrag of over het delen van foto’s.

Inpakken

Natuurlijk ga je proberen om wat leuke cadeaus in te slaan die bij jouw swapmaatje passen, maar wat eigenlijk nog veel belangrijker is, is het inpakken van de cadeautjes. Het is de bedoeling dat het ontvangen van het pakket en het uitpakken van de cadeaus voor jouw swapmaatje een groot feest wordt. Je bent dus niet alleen creatief bezig met het bedenken van gepaste cadeaus maar je probeert de cadeaus ook zo creatief mogelijk in te pakken. Het delen van deze creativiteit op instagram wordt zeer gewaardeerd en je kunt zelf ook inspiratie opdoen bij dit soort foto’s.

Waarom swappen?

Toen ik begon met swappen zat ik nog niet helemaal lekker in mijn vel. Ik zat nog steeds middenin een verwerkingsproces en naast het ‘van mij afschrijven’ was ik op zoek naar een andere afleiding. Ik wou graag iets voor mij zelf doen, iets waar ik mijn creativiteit in kwijt kon en waar ik blij van werd. Het swappen sloot hier goed op aan en geloof me het werkt echt verslavend. Het is voor mij ook een stukje me-time. Het blijft leuk om iedere keer weer creatief te kunnen zijn met het kopen van de cadeaus en het inpakken er van. Zodra mijn swap binnenkomt is het echt een verrassing omdat je niet weet wat er in zit!

Ben je op zoek naar iets leuks voor jezelf, iets waarbij je creatief bezig bent en andere mee kunt verrassen? Start dan met swappen!

 

 

4 comments on “Swappen, wat is dat?”

  1. Heel leuk lijkt me dat.. Heb inderdaad al is am je gevraagd hoe het previes werkt dus heel fijn deze blog 😉 ben helaas (zoals je weet) niet zo crea Bea dus laat dit aan me voorbij gaan ghihi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *